Bingo Lotto

Bingolotto var tv-programmet som gjorde hela svenska folket till bingospelare. Under lång tid var detta program det självklara lördagsnöjet för hela familjen. Idag sänds det på söndagar och vid högtider som jul och nyår. Man kan även spela Bingolotto online, där det även erbjuds andra bingospel.

Spelet för föreningar

Det var en idrottsförening som tog hit spelet bingo från Danmark 1961 och det har verkligen satt sin prägel på bingospelandet i landet. Många föreningar i Sverige har bingo som en fantastisk inkomstkälla. Bingolotto har dragit in och fortsätter att dra in miljontals kronor till det svenska idrottslivet. Bingolotto ägs och drivs av den ideella organisationen Folkspel. Allt överskott som organisationen gör går till svenskt föreningsliv. Man kan förstå att många av landets idrottsföreningar och klubbar aldrig skulle klarat sig ekonomiskt utan Bingolotto. Det är faktiskt ett av de största lotterierna som funnits i Sverige någonsin. Samtidigt är folkspel en av de största bidragsgivarna någonsin inom svenskt föreningsliv. Över 16 miljarder kronor har man bidragit med sedan starten.

Programmet

På 1990-talet hade tv-programmet Bingolotto sin absoluta guldålder. Det var då utan tvekan det mest populära underhållnings- och spelprogrammet som någonsin hade sänts i svensk tv. Flera miljoner tittare samlades varje vecka framför teven med sina lotter i hopp om vinst. Många såg faktiskt programmet utan lott med popcornskålen i knät för underhållningens skull. Genom åren har flertalet riktigt stora artister som uppträtt i programmet. Dolly Parton, David Bowie och Julio Iglesias är några av dem som uppträtt.

Profiler inom Bingolotto

Från början var det den karismatiske programledaren Leif Loket Olsson som var programledare. Han var en stor del av programmets framgång. Det magiska datumet för Bingolotto var 19 oktober 1991. Då började tv4 sända Bingolotto i rikstäckande tv. Succén blev gigantisk och redan till första programmet lyckades man sälja hela 70 000 bingolotter. Dessutom fick man redan från starten över en miljon tittare.

Storhetstiden

Tittarrekordet är från ett program som sändes år 1995 då 3,1 miljoner tittare såg programmet. Den största vinsten låg på 31,5 miljoner kronor och delades ut år 2002. I och med att storhetstiden för programmet var så lång så har många i Sverige både sålt lotter och spelat Bingolotto. Därför kan man absolut säga att Bingolotto har lärt svenskar att spela bingo.