Bingohistoria

Inom detta ämne finns det massor med intressanta saker att skriva om. Här har vi försökt hålla oss till några av de allra största händelserna i bingons historia. Historian är lång, den är rolig och den är definitivt intressant och spännande.

Gamla anor

För att man ska förstå exakt hur gamla anor det här spelet faktiskt har så måste vi börja med den allra första förfadern till det spel vi kallar bingo idag. Det var ett statligt lotterispel som startade i Italien redan på 1530-talet. Spelet hade extremt många likheter med vår tids bingo och i Italien så spelas det fortfarande. Dragningarna sker varje lördag och har så gjort ända sedan starten. När detta spel spred sig vidare ut över världen och tog nya former uppstod flera kända spel och däribland Bingo.

Bingo – Lotto

På 1700-talet så kom spelet till Frankrike och där modererade man spelet till det som vi i Sverige idag kallar för Lotto. På franska hette det inte helt oväntat Le lotto och därifrån kom det alltså till Sverige. Det skulle dock dröja ett par hundra år innan den riktiga bingon föddes och ytterligare några år innan bingon blev känd i Sverige. Spelet spred sig även till Tyskland och andra länder i Europa. Tyskarna använde och använder gärna spelet i undervisningen i grundskolan. Där använder man detta lottoliknande spel för att tillexempel lära barnen multiplikationstabellen.

Spel i USA

Under början av 1920-talet så kom spelet att sprida sig till USA genom handelsresande. Exakt varifrån vet man inte men man vet att en version kom dit som man då kallade för Beano. Det var mycket likt dagens bingo då man drog nummer ur en påse som man ropade ut. Spelarna hade brickor med nummer och hade man det som ropades ut täckte man det med en torkad böna. För att vinna skulle man täcka hela sin bricka och ropa Beano! Man spelade detta spel på marknader först och främst. Så kom det sig att spelet upptäcktes av en leksakshandlare från New York. En man som skulle komma att bli bingons uppfinnare och fader. Han provade spelet hemma och efter en felsägning fick det namnet Bingo. Sedan började han sälja det i sin butik och det blev otroligt populärt på väldigt kort tid. Efter det så spred sig detta ”nya” spel ut över världen som just Bingo.

På 60-talet till Sverige

1961 kom så spelet i sin nuvarande form till Sverige och resten är historia. Idag spelar vi bingo som aldrig förr och kanske inte så mycket i bingohallar som på nätet. Nya bingosajter ploppar upp varje dag och det blir allt mer populärt att spela. Bingolotto som är en sammanslagning av det gamla namnet lotto och det nya bingo, var i många år på 1990-talet väldigt populärt. Nu kan man hitta bingosajter på många ställen på nätet.