Brittisk bingo

Det klassiska och populära spelet bingo går som bekant ut på att markera nummer på en bingobricka. Till skillnad från 75 bollarsbingo som vi svenskar är vana vid, spelar man i Storbritannien bingo med 90 bollar. Bingobrickorna ser annorlunda ut jämfört med de svenska. De kan ha en “vild” ruta i mitten av rutnätet, en joker. Detta är även vanligt i amerikansk bingo. I övrigt skiljer sig inte de bägge varianterna särskilt mycket åt.

Ursprunget till brittisk bingo

Denna variant av bingo kallades förr i tiden för ”housey housey”. Det är den traditionella varianten av bingo i Storbritannien. Spelet anses ha kommit till Storbritannien på 1700-talet. Det härstammar precis som alla bingospel från ett italienskt lottospel. Den moderna versionen av spelet har ett oklart ursprung. Det man vet är att utformningen av den brittiska bingobrickan togs fram 1942 av Erwin S. Lowe.

90 bollar istället för 75

Brittisk bingo spelar man i flera omgångar. Det som skiljer mest från den klassiska bingon är som sagt bingobrickorna. På varje bricka finns det 15 unika nummer, från 1 till 90. Dessa är utplacerade på ett 3×9 nummer stort rutnät. Varje vågrät rad har 9 nummer. Fem av dem är numrerade rutor och fyra är tomma.

Variant på brittisk bingo

Det finns också en annan större bingobricka med sex fält på varje bricka. 15 nummer i varje fält. Här är dock samtliga nummer utplacerade på hela den stora brickan. Man markerar därför i alla sex fälten när man spelar med dessa. De vanligaste sätten att vinna i brittisk bingo är en full rad (vågrätt), två fulla rader (vågrätt) eller fullt hus (alla rader i ett fält).

Bingo populärt i Storbritannien

Historiskt sett så har bingo varit väldigt populärt i Storbritannien. Det har funnits många bingohallar, och tillsammans med Sverige så har de varit ett av länderna där kobingo spelats. De senaste åren så har bingohallarna minskat i antal. Detta tros bero på två stora förändringar. Rökförbudet och bingo på nätet. Trots dessa förbud och att bingohallarna minskat i antal, så ökar bingospelandet. Onlinebingo och alla varianter man kan hitta på internet har ökat intresset för bingo. Det är ett spännande och socialt spel som är värt att prova. Det är lockande att ta hem storvinsterna i detta rafflande spel.

 

Brittisk bingo
Brittisk bingobricka